Latest Releases

During decade and a half of its vibrant existance, Ammonite Records, have framed and even defined the essence of free-wheeling rock, reggae, electronic, jazz and all other mutations of urban sound Balkans has to offer. If you switch on the local charts, you can be sure that a significant part of it is released by Ammonite Records. If you read any local or foreign article about best regional music, you will surely stumble upon the name „Ammonite Records“ in the brackets. Here you can listen to our releases. ENJOY!!!


BALKAN REGGAE CONNECTION

Balkan Reggae Connection is a compilation CD published as a joint release of Ammonite Records from (Serbia), and Positive Reality Records (Slovenia). It includes 16 performers from Bulgaria, Croatia, Greece, Hungary, Macedonia, Romania, Serbia and Slovenia. It gives an insight into the core of the vibrant roots reggae scene from Balkans. It outlines the current production, up to one year old songs, chosen solely upon the song quality criteria – if some Balkan country is ommitted it most likely means it had nothing recent to contribute to this selection.

Reggae music has a long and vivid tradition of presence, appreciation and production in Balkans - since the early 1970's. There is a spiritual bond between reggae and the Balkan civilization, which is a reason why the seed of reggae turned so fruitful in this part of the world. The message of uncompromised social justice and brotherhood of men, essential to reggae music, is also the core of all Balkan cultures. Reggae in Balkans still has it's specific, local flavors, and these 16 bands and performers from 8 Balkan countries, give us a very good insight of what Balkan reggae sounds like.

The aim of this publication is to create a vivid community of Balkan reggae people, which will hopefully spawn a regional reggae festival. Another aim is to show the rest of the world how good and creative local reggae musicians are, just as the musical editor of the release, Igor Šon a.k.a. Haris Pilton certified.
One Lion

One Lion je new-roots reggae pevač i autor iz rumunskog grada Temišvara, koji je započeo svoju umetničku aktivnost 2009. On je objavio tri EP-ja do sada i nastupao je kao predgrupa međunarodnih reggae zvezda kao što su Julian Marley, Omar Perry i drugi. Sarađivao je sa mnogim reggae umetnicima iz Rumunije i inostranstva, kao što su Volodia (Francuska), Jahmmi Youth (Bugarska), Dub Dove Sound (Poljska) i Panda Dub (Francuska).

LB27

Ladánybene 27 (LB27) je mađarski roots reggae bend iz Budimpešte. Od osnivanja 1985 do danas objavili su dvanaest albuma. Otvorili su prvi reggae klub u Budimpešti, koji još uvek postoji (1998 -Trenchtown Reggae Party). Ujedno su autori i organizatori najvećeg mađarskog reggae događaja (Reggae Camp). Tokom dugotrajne muzičke karijere delili su binu sa nekolicinom svetski poznatih umetnika i bendova kao što su Carlos Santana, The Wailers, King Yellowman…


Siti Hlapci

Siti hlapci (Siti kmetovi) su reggae bend osnovan 1998 u slovenačkom gradu Mariboru. Osnivač benda je pevač i multiinstrumentalista Tadej Tratnik Tadiman. Oni su bili pioniri reggae muzike u Sloveniji. Objavili su tri albuma do sada: Tukaj in zdaj (2003), Si ti hlapec? (2005) i Under Jah Sun (2013). Sa albuma Under Jah Sun, Siti hlapci su objavili hit singl i spot za pesmu Plamen. Spot je dospeo na listu MTV Adria Domaćica gde se zadržao neko vreme.

Smoke’n’Soul

Smoke’n’Soul su srpski reggae bend osnovan u Beogradu 2002. Objavili su jedan album do sada. Osnivači benda i glavni autori su klavijaturista Vladimir Krkljuš, trombonista Vukašin Marković i pevač i gitarista Miloš Ivković. Pored rada u okviru Smoke’n’Soul, ovi vrsni muzičari stekli su reputaciju nastupajući sa drugim bendovima i umetnicima kao što su Soulcraft, Prince Alla, Asher Selecteur, Ank Justice Steady Spear, Julian Marley, etc.


Balkan Riddims

Balkan Riddims su grčki reggae band osnovan 2011 u gradiću Arta. Osnivači benda i glavni autori su PS.K i Mister Kentro (producenti/DJ-jevi). Njihova muzika je spoj duvačke muzike karipskih ostrva, monofonih zvuka afričkih plemena, balkanskih zvuka i zvuka iz svemira. Objavili su dva EP-ja i nekoliko singlova do sada.

Conquering Lion

Conquering Lion je makedonski reggae bend iz Tetova osnovan 2007. Objavili su dva albuma do sada, a na njihovom drugom albumu gostovao je jamajkanski reggae umetnik Jah Clarity. Osim u Makedoniji, nastupali su i u Grčkoj, Bugarskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji, Rumuniji i Nemačkoj. Delili su binu sa umetnicima kao što su Manu Chao, Gentleman, Ras Zacharri, Donald Minott i Hornsman Coyote.


Darka and Melody Keepers

Darka je srpska reggae pevačica iz Kruševca. Započela je karijeru 2001. Pevala je u raznim reggae bendovima i muzičkim projektima kao glavni ili prateći vokal, a nastupala je i sa sound sistemima kao MC. Objavila je dva albuma kao pevačica benda ZAA. Melody Keepers su Darkin bend sačinjen od odabranih reggae muzičara sa srpske scene, koji učestvuju na njenom albumu koji je u nastanku.

Killo Killo Banda

Killo Killo Banda je jedan od nekoliko muzičkih projekata srpskog muzičara, pevača, autora i MC-ja Vojislava Maleševa, koji živi i stvara u Novom Sadu. Pod ovim imenom objavljena su dva albuma do sada, a jedna od pesama Killo Killo Bande našla se na uticajnoj regionalnoj reggae kompilaciji “Balkanfarraj”. Nastupali su na istoj bini sa Manu Chaom.


Rebelites

Rebelites su bugarski roots reggae bend iz Sofije. Osnovani su 2011 kao ogranak prvog bugarskog reggae benda Root Souljah. Oni su osmočlani bend, koji pored zajedničke ljubavi prema reggae muzici pravi povremene crossover izlete u druge muzičke žanrove. Imaju društveno angažovane pesme.

Hornsman Coyote and Soulcraft

Hornsman Coyote and Soulcraft su srpski reggae bend osnovan 2011 u Beogradu. Osnivač je pevač, autor, multiinstrumentalista i MC Nemanja Kojić, alias Hornsman Coyote. On je već ostvario značajnu domaću i regionalnu karijeru kao pevač i gitarista dubcore benda Eyesburn, a takođe i veoma zapaženu međunarodnu karijeru kao trombonista i aranžer duvačke sekcije za vrhunske svetske reggae umetnike kao što su Lee Scratch Perry, Lutan Fyah, Max Romeo i mnogi drugi. Soulcraft su sedmočlani reggae bend sačinjen od umetnika sa srpske scene, koji je objavio dva albuma do sada.


FC Apatride UTD

FC Apatride UTD (“Apatridski fudbalski klub”) su četvoročlani reggae bend osnovan u Beogradu 2005. Osnivač benda je Abdelraheem, reggae pevač rođen u Sudanu. Prva dva albuma i dva EP-a izdali su za parisku reggae etiketu Makasound. Treći LP su objavila dva izdavača Urban Sedated Records (UK) i Wagon Music Works (USA). Imaju društveno angažovane pesme obeležene jedinstvenim spojem raznorodnih identiteta - islamskog, marksističkog, srpskog i rasta.

Brooka Band

Brooka Band su makedonski reggae raga ska rap band iz Skoplja. Osnovani su 2014. Oni su desetočlani bend, koji ima i duvačku sekciju i gramofonskog DJ-ja. Imaju humorističke pesme na makedonskom jeziku. Njihov najveći uspeh do sada je singl “Do pregje” (“Donedavno”).


Megga Dillah

Megga Dillah je pevač i autor iz Rumunije, koji je započeo karijeru 2005 kao hip-hop umetnik. Uskoro se preorijentisao na reggae kao muzički žanr koji mu je bliskiji. Njegov debi album “Back Into The Music" najavljen je za jun 2016, uključujući singl "No Money" na kojem gostuje Omar Perry.

Raggalution

Raggalution su slovenački reggae band osnovan u Kranju 2011. Objavili su svoj prvi album “Mask of Liberty” 2013. Nastupali su u evropskim zemljama od Češke do Grčke a učestvovali su i na značajnim festivalima kao što su Sziget, Seasplash, Skaville, Overjam, Cultural Reggae Vibez, itd. Imaju društveno angažovane pesme.


Antenat

Antenat su hrvatski reggae bend osnovan 1997 u Zagrebu. Započeli su karijeru kao tipični rock bend, ali su evoluirali u smeru reggae, dub, ska i punk izraza sa World Music elementima – spoj koji su oni sami nazvali subreggae. Objavili su tri albuma do sada: Subing (2006, Kingston Records), Karavana (2008, Dirty Old Label) and Izlet (2013, Dirty Old Label). Nastupali su u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Nemačkoj, Francuskoj i Italiji. Bili su predgrupa britanskog reggae benda King Prawn u Zagrebu.

Igor Vince

Igor Vince (Igor Vincetić) je srpski pevač , autor i multiinstrumentalista iz Zemuna. Studirao je muziku u Senegalu, Beninu, Maliju, Nigeriji, Etiopiji, na Kubi, u Francuskoj, Nemačkoj i Srbiji. Nastupao je kao perkusionista sa umetnicima kao što su Femi Kuti, Keziah Jones, Cheick Tidiane Seck, Fatoumata Diawara, Dean Bowman i Cheick Lo. Godine 2015 okupio je osmočlani afrojazz bend i objavio prvi album “Let’s Do It”. “Sve je u redu, draga” je reggae pesma sa tog albuma.

Hornsman Coyote - Belly Of The Beast

Artist: Hornsman Coyote
Album: Hornsman Coyote & Soulcraft
Country: Serbia
Copyright: 2013 Ammonite Records

Hornsman Coyote - Hornsman Coyote & Soulcraft

The new release from a reggae/dub musician & singer Nemanja Kojić, well known throughout the world as Hornsman Coyote, this time with Soulcraft crew!
Eyesburn - Frontline

Album: Reality Check
Artist: Eyesburn
Country: Serbia
Copyright: 2013 Ammonite Records

Eyesburn - Reality Check

Dugo ocekivani novi album legendarnog srpskog crossover sastava. Posle veoma pozitivne reakcije kako publike tako i kritike na njihov re-union,stize i Reality Check.
Presing - Zvona se uklapaju sa Suncem

Artist: Presing
Country: Serbia
Copyright: 2012 Ammonite Records
On Tour - Arrows

Artist: On Tour
Album:
Country: Serbia
Copyright: 2014 Ammonite Records
Intruder - Why Don't You

Artist: Intruder
Album:
Country: Serbia
Copyright: 2014 Ammonite Records
Lutke - Laku Noc Draga

Artist: Lutke
Album:
Country: Serbia
Copyright: 2014 Ammonite Records